Na wstępie do Kavi007 - po skopiowaniu usunąłeś plik PluginMovieFilmweb.pyo (nie myl go z PluginMovieFilmweb.py), jeśli nie to usuń.
Ponieważ któregoś pięknego razu POX pomógł mi poprawić kod programu tak aby działał poprawnie z MS SQLem postanowiłem się odwdzięczyć i opisać co zrobić, aby sprawić żeby
wtyczka do filmweb działała także z REKLAMAMI. Na początek trochę teorii, jeżeli ktoś zastanawia się jak to zrobili na filmwebie, że działa tak jak działa i chciałby zrobić coś podobnego u siebie to proponuje zainteresować się trybem (a właściwie modułem) rewrite w serwerze APACHE. Moduł dostępny jest w standardowej instalacji, trzeba go tylko włączyć, można to wykonać poleceniem: a2enmod rewrite. Dalej szukać informacji w necie o plikach .htaccess i konfiguracji mod_rewrite.
Tryb ten ma jedną podstawową wadę - człowieka. Na 99,9% procentach serwerów jest konfigurowanych tylko i wyłącznie z wykorzystaniem nazw domenowych - już domyślacie się jak go obejść, wystarczy użyć adresu IP serwera.
Jak ustalić adres IP serwera z filmwebem - można wykorzystać polecenie ping
www.filmweb.pl w odpowiedzi uzyskamy adres 193.200.227.13.
Dobrze teraz do rzeczy co i jak zrobić.
1. Otwieramy plik PluginMovieFilmweb.py w Wordpadzie (może być w notatniku, ale posypie się formatowanie tekstu)
2. Z menu na pasku wybieramy "Edycja" -> "Zamień"
3. W oknie które się pojawi na górze w polu "znajdź" wpisujemy:
www.filmweb.pl W polu poniżej "zamień na" wpisujemy adres IP: 193.200.227.13
4. Klikamy przycisk "zamień wszystko"
5. Zamykamy okno i zapisujemy plik - ctrl+s
6 Usuwamy plik PluginMovieFilmweb.pyo
7. Odpalamy griffitha i działa pomimo faktu, iż są reklamy na głównej
Mam nadzieje, że osoby odpowiedzialne za rozwój i poprawki wtyczki uwzględnią to w kolejnych wersjach, tak abyście nie musieli samodzielnie przerabiać za każdym razem tego pliku. Oczywiście istnieje ryzyko że zmienią się adresy IP i wówczas wtyczka przestanie działać, jednakże takie zabiegi dzieją się niezwykle rzadko raz na kilka lat, przeważnie tylko wtedy jak zmieniają operatora netu i otrzymują nowe IP.
Jeżeli ktoś chciałby podłączyć griffitha pod MS SQL i ma z tym problem można się do mnie zgłosić, chętnie podpowiem co zrobić żeby wszystko działało jak trzeba.
Pozdrawiam